drążek zmiany biegów nie wraca do centralnego położenia

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • majkl85
    Classic
    • 2018
    • 0

Z wczorajszego VAGowania
    01.05 VAG Racibórz
  • majkl85
    Classic
    • 2014
    • 2

Witam serdecznie,

jestem na forum od niedawna, dopiero noszę się z zakupem octavii 2, 1.9tdi 105km. Dzisiaj byłem na jeździe próbnej i stwierdziłem, że drążek zmiany biegów nie wraca do centralnego położenia. Diagnosta na stacji powiedział mi, że prawdopodobnie mechanizm o coś obciera. Pytanie zatem mam takie: czy weryfikacja i usunięcie problemu będzie wymagać rozebrania "połowy" silnika, czy też jest szansa, że uda się na tę naprawę naciągnąć sprzedawcę? generalnie diagnosta mówił mi, że niebawem trzeba będzie wymienić sprzęgło i dwumas i że przy tej okazji usunęliby problem z biegami za darmo. Tyle tylko, że wolałbym jeszcze wstrzymać się kilka miesięcy z tym kołem dwumasowym, a problem z biegami jest dość uciążliwy w obsłudze

serdecznie dziękuję za odpowiedzi
    Michał

Komentarz

• zepter00
      RS
      • 2008
      • 2304

AHF to nie będzie w OII
      Moja czeska kochanka :-D http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=37223 serwisowana przez DGW. ;-]

"Superbaśka" zastępcza http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...perb+++tdi+awx

Masz coś do mnie? Lepiej przeczytaj to ;-] http://tomianek.pinger.pl/m/839401

Komentarz

• 4tech
        RS
        • 2008
        • 4199
        • Octavia II combi (1Z5)
        • AHF 1.9 TDI VP 110 KM
        • BKD 2.0 TDI 140 KM

majkl85, drążek zmiany biegów ma na skrzyni takie cięgna ze sprężynkami. Tam też są "śrubki", a zwane jest to wybierakiem :wink: i generalnie tam się takie rzeczy ustawia, chyba że spierdzielona jest skrzynia ale, raczej nie...
        To w sumie fajnie, jak ci "przy tej okazji usunęliby problem z biegami za darmo", bo to jest i tak przy tej zmianie dwumasy i sprzęgła do zdjęcia i założenia ponownie

Z tego co napisałeś, to jak wróżenie z fusów z już umytego kubka :diabelski_usmiech

Jaki ma przebieg to auto, które chcesz kupić :?:

Zapewne kodu silnika jeszcze nie znasz i w profilu wybrałeś cokolwiek, zgadza się :?:
        O2FL: W stajni już tylko O2 FL BKD
        Była O2: Antracytowy Żonkowóz 1,6 FSI
        Była O1: Nastoletnia Oliwka ~140KM/325Nm

Komentarz

• majkl85
          Classic
          • 2014
          • 2

Dzięki za odpowiedź. Sorka za zmyłkę w profilu z tym oznaczeniem silnika, ale proces rejestracji nie przepuścił mnie dalej bez podania tej pozycji, więc tak jak zauważyliście, wybrałem pierwszą z brzegu Czy którejś serii powinienem unikać?

Auto ma przejechane 92600, jest poflotowe, stoi u autoryzowanego dealera. Na dniach wymieniali pompę wody i rozrząd. Do zrobienia raczej tylko ta dwumasa w przyszłości, więc kusi...

Komentarz

Pracuję...