drążek zmiany biegów nie wraca do centralnego położenia
Witam serdecznie,
jestem na forum od niedawna, dopiero noszę się z zakupem octavii 2, 1.9tdi 105km. Dzisiaj byłem na jeździe próbnej i stwierdziłem, że drążek zmiany biegów nie wraca do centralnego położenia. Diagnosta na stacji powiedział mi, że prawdopodobnie mechanizm o coś obciera. Pytanie zatem mam takie: czy weryfikacja i usunięcie problemu będzie wymagać rozebrania "połowy" silnika, czy też jest szansa, że uda się na tę naprawę naciągnąć sprzedawcę? generalnie diagnosta mówił mi, że niebawem trzeba będzie wymienić sprzęgło i dwumas i że przy tej okazji usunęliby problem z biegami za darmo. Tyle tylko, że wolałbym jeszcze wstrzymać się kilka miesięcy z tym kołem dwumasowym, a problem z biegami jest dość uciążliwy w obsłudze
majkl85, drążek zmiany biegów ma na skrzyni takie cięgna ze sprężynkami. Tam też są "śrubki", a zwane jest to wybierakiem :wink: i generalnie tam się takie rzeczy ustawia, chyba że spierdzielona jest skrzynia ale, raczej nie...
To w sumie fajnie, jak ci "przy tej okazji usunęliby problem z biegami za darmo", bo to jest i tak przy tej zmianie dwumasy i sprzęgła do zdjęcia i założenia ponownie
Z tego co napisałeś, to jak wróżenie z fusów z już umytego kubka :diabelski_usmiech
Jaki ma przebieg to auto, które chcesz kupić :?:
Zapewne kodu silnika jeszcze nie znasz i w profilu wybrałeś cokolwiek, zgadza się :?:
Dzięki za odpowiedź. Sorka za zmyłkę w profilu z tym oznaczeniem silnika, ale proces rejestracji nie przepuścił mnie dalej bez podania tej pozycji, więc tak jak zauważyliście, wybrałem pierwszą z brzegu Czy którejś serii powinienem unikać?
Auto ma przejechane 92600, jest poflotowe, stoi u autoryzowanego dealera. Na dniach wymieniali pompę wody i rozrząd. Do zrobienia raczej tylko ta dwumasa w przyszłości, więc kusi...
Komentarz